Quality as an intangible market demand and sustainable organizations

Authors

DOI:

https://doi.org/10.29393/RAN8-9CDMK60009

Keywords:

intangible market demand, responsible consumption, sustainable organization, social responsibility

Abstract

Purpose: Collect, analyze, and systematize the information published on the state of the art of quality issues, intangible market demand and sustainable organizations, as well as discuss the association between quality and intangible market demand and its relationship with the sustainable organizations.

Design/Methodology: It is an exploratory study. Part of a deep literature review in various databases, selection, classification of documents and critical reading of texts.

Findings: The analysis and systematization obtained indicate an association between the concepts and the theoretical constructs of quality, quality as intangible market demand and sustainable organization are configured based on the systematization of the information obtained from the selection of documents that make up this study.

Practical implications: The results provide evidence of the relationship between quality and sustainability that provides knowledge to address problems in modern organizations, hence the importance of this line of investigation.

Limitations: Due to the exploratory nature of the article, the main limitation is the dimensions of the databases consulted. Regarding the limits of this study, analytical scopes of the composite concept of quality and intangibility, market demand and sustainable organization are demarcated.

Originality/Value: This research allows us to understand and contribute conceptual elements to the study of organizations in their transition to sustainable organizations, based on intangible market demands.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Jesús Martín Robles Parra, Centro de Investigación en Alimentación y Desarrollo. Departamento de Economía de la Coordinación de Desarrollo Regional.

Profesor Investigador en el Departamento de Economía de la Coordinación de Desarrollo Regional del Centro de Investigación en Alimentación y Desarrollo. Licenciado en Economía. Doctor en Dirección de Organizaciones por la Universidad Popular Autónoma del Estado de Puebla, México.

Martín Ernesto Tiznado Hernández, Centro de Investigación en Alimentación y Desarrollo. Departamento de Biotecnología de la Coordinación de Tecnología de Alimentos de Origen Vegetal.

Profesor Investigador en la Coordinación de Tecnología de Alimentos de Origen Vegetal, líder del grupo de investigación en Biotecnología y Postcosecha de Productos Hortofrutícolas y director del Laboratorio de Fisiología y Biología Molecular de Plantas del Centro de Investigación en Alimentación y Desarrollo. Químico Biólogo con especialidad en tecnología de alimentos. Doctor en Biología Molecular de Plantas por la Purdue University, E.U.A.

Juan Martín Preciado Rodríguez, Centro de Investigación en Alimentación y Desarrollo. Departamento de Economía de la Coordinación de Desarrollo Regional.

Profesor Investigador en el Departamento de Economía de la Coordinación de Desarrollo Regional del Centro de Investigación en Alimentación y Desarrollo. Ingeniero Industrial y de Sistemas. Doctor en Ciencias de Ingeniería por la Universidad de Sonora, México. 

Julio César Tafolla Arellano, Universidad Autónoma Agraria Antonio Narro. Departamento de Ciencias Básicas

Profesor Investigador adscrito al departamento de Ciencias Básicas y director del Laboratorio de Biotecnología y Biología Molecular de la Universidad Autónoma Agraria Antonio Narro. Ingeniero en Ciencia y Tecnología de Alimentos. Doctor en Fisiología y Biología Molecular de Plantas por el Centro de Investigación en Alimentación y Desarrollo A.C., México

Karen Montaño Silva, Universidad Estatal de Sonora. Departamento de Gestión y Desarrollo de Negocios.

Profesora Investigadora en la Universidad Estatal de Sonora. Licenciada en Economía. Doctora en Desarrollo Regional por el Centro de Investigación en Alimentación y Desarrollo A.C., México.

Published

2022-01-01

How to Cite

Maycotte de la Peña, M. L., Robles Parra, J. M. ., Tiznado Hernández, M. E. ., Preciado Rodríguez, J. M., Tafolla Arellano, J. C., & Montaño Silva, K. (2022). Quality as an intangible market demand and sustainable organizations. RAN - Revista Academia & Negocios, 8(1), 111-124. https://doi.org/10.29393/RAN8-9CDMK60009

Issue

Section

Literature Review

Most read articles by the same author(s)