Effects of cadmium on total phenolic compounds and flavonoids in Euglena gracilis

Authors

  • Daniel González-Mendoza Universidad Autónoma de Baja California (ICA-UABC).
  • David Cervantes-Garcia Universidad Autónoma de Baja California (ICA-UABC)
  • Rosalba Troncoso-Rojas
  • Alberto Sánchez-Estrada
  • Federico Gutierrez-Miceli
  • Carlos Ceceña-Duran Universidad Autónoma de Baja California (ICA-UABC).
  • Onecimo Grimaldo-Juarez Universidad Autónoma de Baja California (ICA-UABC).

Keywords:

Heavy metals, Euglena gracilis, phenolic compounds, pollution

Abstract

In the present study the production of phenolic acids and flavonoid compounds by E. gracilis exposed to two cadmium concentrations (0.02 and 0.14 mM) was evaluated using high-performance liquid chromatography (HPLC). The results showed that E. gracilis exposed to 0.02 mM Cd+2 increased significantly the total content of phenolic compounds (798.46 ± 12.61 ?g GA/g) and total flavonoids (241.34 ± 47.63 ?g QE/g) with respect to the control (137.34 ± 19.80 ?g QE/g DW and 549.00 ± 8.57 ?g GA/g DW, respectively). However, no significant increase in the total content of phenolic compounds (568.54 ± 17.42 ?g GA/g DW) and total flavonoids (141.11 ± 9.36 ?g QE/g DW) were observed in E. gracilis exposed to 0.14 mM Cd+2. Further research is necessary to determine the specific role of flavonoids in E. gracilis exposed to high concentrations of Cd+2.

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Author Biographies

Daniel González-Mendoza, Universidad Autónoma de Baja California (ICA-UABC).

Instituto de Ciencias Agrícolas de la Universidad Autónoma de Baja California (ICA-UABC). Carretera a Delta s/n C.P. 21705, Ejido Nuevo León, Baja California, México.

David Cervantes-Garcia, Universidad Autónoma de Baja California (ICA-UABC)

Instituto de Ciencias Agrícolas de la Universidad Autónoma de Baja California (ICA-UABC). Carretera a Delta s/n C.P. 21705, Ejido Nuevo León, Baja California, México.

Rosalba Troncoso-Rojas

Centro de Investigación en Alimentación y Desarrollo, A.C., Dirección de Tecnología de Alimentos de Origen Vegetal, Carretera a La Victoria km. 0.6, Hermosillo, Sonora 83000, México.

Alberto Sánchez-Estrada

Centro de Investigación en Alimentación y Desarrollo, A.C., Dirección de Tecnología de Alimentos de Origen Vegetal, Carretera a La Victoria km. 0.6, Hermosillo, Sonora 83000, México.

Federico Gutierrez-Miceli

Instituto Tecnologico de Tuxtla Gutiérrez Carretera panamericana km 1080, Chiapas México.

Carlos Ceceña-Duran, Universidad Autónoma de Baja California (ICA-UABC).

Instituto de Ciencias Agrícolas de la Universidad Autónoma de Baja California (ICA-UABC). Carretera a Delta s/n C.P. 21705, Ejido Nuevo León, Baja California, México.

Onecimo Grimaldo-Juarez, Universidad Autónoma de Baja California (ICA-UABC).

Instituto de Ciencias Agrícolas de la Universidad Autónoma de Baja California (ICA-UABC). Carretera a Delta s/n C.P. 21705, Ejido Nuevo León, Baja California, México.

Published

2016-06-29

How to Cite

González-Mendoza, D., Cervantes-Garcia, D., Troncoso-Rojas, R., Sánchez-Estrada, A., Gutierrez-Miceli, F., Ceceña-Duran, C., & Grimaldo-Juarez, O. (2016). Effects of cadmium on total phenolic compounds and flavonoids in Euglena gracilis. Gayana, 80(1), 1-5. Retrieved from https://revistas.udec.cl/index.php/gayana/article/view/270

Issue

Section

Ciencias de la Tierra, Ecología y Biología Medioambiental